Indonesië, een wereld van koffiediversiteit en unieke verhalen van duurzaamheid en ethiek
Indonesië is een excellent koffieparadijs van wereldformaat! Er is geen land ter wereld met zo’n grote verscheidenheid aan koffie als Indonesië. Alleen al op Sumatra kan in bijna alle districten koffie met een specifieke smaak worden verbouwd. Hetzelfde geldt voor de eilanden Java, Papua, Sulawesi en Nusa Tenggara. Volgens koffieonderzoekers bevat een koffieboon 800 soorten vluchtige stoffen (de hoeveelheid is zeer klein en verdampt gemakkelijk). Er is dus expertise of een opgeleide tester nodig om ze te herkennen.
Om de smaak en geur van Indonesische koffie te onderzoeken, heeft Kopi Ter Enak een zintuiglijke waarneming ontwikkeld. Per gebied zijn er verschillende smaken koffie, waaronder ‘intercropping’ biologische koffie, die Kopi Ter Enak succesvol heeft samengesteld en waarbij we afhankelijk zijn van ‘Moeder Natuur’. De kloof tussen hoe wij als mens met de aarde omgaan (‘klimaatverandering’), die invloed heeft op de smaak, geur, complexiteit en kleur, bepaalt de wereldwijd uitmuntende excellente authentieke biologische Single Origin koffies uit Indonesië!
Wereldwijd bekroond en erkend, jaar na jaar, blijven onze koffies uit Indonesië indruk maken op liefhebbers en kenners over de hele wereld. Achter elke kop koffie die we drinken, schuilt een uniek verhaal. De biologische manier van telen op de vruchtbare Indonesische vulkanische grond gaat terug tot 1696. Het tropisch regenwoud en het moessonklimaat met een hoge vochtigheidsgraad van boven de 90% en een maximumtemperatuur van 36°C, spelen hierin een grote rol. De herkomst van de plantages, ‘intercropping’ met verschillende gewassen waarbij twee of meer gewassen naast elkaar op dezelfde koffieplantages worden verbouwd, bepaalt de smaak en het aroma van de koffie. Dit alles voldoet aan hoge kwaliteitseisen met specifieke verwerkingsmethoden en de kunst van het traditionele koffiebranden.
Kortom, het verhaal achter een kop koffie omvat de biologische teelt op vruchtbare grond, het moessonklimaat, de diversiteit van gewassen op de plantages en de groeiende aandacht voor duurzame en ethische benaderingen in de hele toeleveringsketen. Indonesische koffie, wereldwijd bekroond en erkend, biedt een ervaring die zowel de zintuigen als het geweten prikkelt.
Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van de koffieverwerkers en het toegepaste proces na de oogst, voor op maat gemaakte excellente authentieke biologische Single Origin koffies. Deze zorgen voor een unieke en onderscheidende koffiesmaak en aroma, afkomstig van onze familieplantages-coöperatie en speciaal alleen te bestellen via onze webshop Kopi Ter Enak. Voor gebruik in bedrijven, restaurants, lunchzaken, koffiebars of thuis voor een klassiek kopje koffie!
Koffie is gezelligheid!
Ontdek de groene mystiek van ongebrande koffiebonen!
Koffiebonen zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar bieden ook een verrukkelijke ervaring voor de smaakpapillen. In hun ongebrande toestand vertonen ze een fascinerend scala aan groentinten, wat hen een intrigerend uiterlijk geeft. Vaak worden ongebrande koffiebonen in het Engels aangeduid als “Green beans” vanwege hun kenmerkende groene kleur. Het is echter belangrijk op te merken dat “Rice coffee” geen gangbare Engelse term is voor ongebrande koffiebonen. Deze term verwijst eerder naar een andere drank gemaakt van rijst, die geen relatie heeft met koffie.
De kunst van ambachtelijk oogsten
Binnen onze familieplantagecoöperatie staat vakmanschap en kwaliteit centraal in alles wat we doen. Al meer dan 6 generaties lang hebben we de kunst van het ambachtelijk oogsten geperfectioneerd. Dit erfgoed is van onschatbare waarde en toont onze langdurige traditie van excellentie.
Het verwerkingsproces, een diepgaande blik:
Het hele proces begint op het moment van de oogst, wanneer onze ervaren plukkers met zorg door de koffiestruiken gaan. Ze kiezen alleen de rijpste en meest perfecte bessen. Deze nauwkeurige selectie is cruciaal omdat deze bessen de allerbeste smaak en kwaliteit zullen bieden. Dankzij hun oog voor detail en jarenlange ervaring worden alleen de beste bessen geselecteerd voor verdere verwerking.
Grondige evaluatie door deskundige selecteurs:
Na het handmatig plukken ondergaan de geselecteerde bessen een grondige evaluatie door onze deskundige selecteurs. Ze gebruiken hun scherpe oog en diepgaande kennis om de bessen te beoordelen op criteria zoals grootte, kleur en rijpheid. Ze controleren en dubbelchecken elke bes om er zeker van te zijn dat alleen de allerbeste koffiebessen doorgaan naar de volgende stap van het proces.
Verdere verwerking:
Daarna ondergaan de zorgvuldig geselecteerde koffiebessen een nauwgezet uitgevoerd verwerkingsproces, waarbij specifieke methoden met uiterste precisie worden toegepast. Elk stadium van dit proces wordt met de hand uitgevoerd, met aandacht voor detail en toewijding aan perfectie. Het is een arbeidsintensief proces dat veel tijd en moeite vergt, maar het resultaat is de moeite waard. Dit zorgvuldige proces van kwaliteitscontrole is essentieel voor het creëren van de unieke smaak en aroma van onze koffie – een ervaring die u werkelijk proeft als koffieliefhebbers en culinaire fijnproevers!
Ontdek meer in onze ‘Blog’: De uitdagende reis van handgeplukte koffiebessen
Verdiep u verder en duik dieper in onze koffiegeschiedenis om nog meer verrassende verhalen te ontdekken. Ontdek hoe koffie, een eenvoudige bes die zijn oorsprong vindt in de vruchtbare hooglanden van Indonesië, uitgroeide tot een wereldwijd fenomeen dat sociale, culturele en economische revoluties teweegbracht.
Duik in onze boeiende educatieve ‘Blog’ en laat u meeslepen door fascinerende anekdotes, ontdekkingen en feiten die uw kijk op koffie voorgoed zullen veranderen!
Een diepgaande duik in het Post-oogst verwerkingsproces van koffiebonen
Na de oogst en het verzamelen van koffiebessen volgt het proces van “Post-harvest Processing” (verwerking na de oogst). In dit proces worden koffiebessen eerst ontpulpt om de pulp te verwijderen. Dit ontpulpen kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, maar het uiteindelijke doel is om de bonen te scheiden van de pulp en de schil.
Vervolgens worden de bonen meestal gedurende een bepaalde tijd gefermenteerd. Fermentatie is een cruciaal onderdeel van het proces omdat het helpt om eventuele resterende pulp en slijm te verwijderen en de smaak van de bonen te ontwikkelen. De duur van de fermentatie kan variëren, maar het is zeer belangrijk voor het bereiken van de gewenste smaakkwaliteiten.
Na de fermentatie worden de bonen grondig gewassen om eventuele overgebleven onzuiverheden te verwijderen en om de bonen schoon te maken voordat ze worden gedroogd. Het drogen van de bonen kan op verschillende manieren gebeuren, zoals in de zon of met behulp van speciale droogmachines.
Het zorgvuldig uitvoeren van deze “Post-harvest Processing” stappen is van het grootste belang voor de uiteindelijke kwaliteit en smaak van de koffie. Het helpt ervoor te zorgen dat de bonen vrij zijn van ongewenste smaken en aroma’s, waardoor hoogwaardige koffie wordt geproduceerd die geschikt is om te worden gebrand en gemalen voor consumptie. (Lees meer bij ‘De verpakking’; Het brandingsproces/De smaakbalans van de koffie).
Verken de diepe smaaklagen van ‘Kopi Ter Enak’, zorgvuldig verfijnd door ons deskundige naoogst proces in onze weelderige koffieplantages, die al sinds 1696 zijn oorsprong vindt in de vruchtbare vulkanische bodem, in het tropisch regenwoud- en moessonklimaat met hoge luchtvochtigheid van Indonesië. Terwijl u zich laat meevoeren door deze rijke koffiebeleving, dragen wij bij aan een duurzamere wereld…
Ontdek de magie na de oogst, een kijkje in de betoverende wereld van koffiebewerking!
Nat proces (Fully washed)
Bij het natte proces worden de geplukte koffiebessen gesorteerd. In dit stadium worden de koffiebessen in het water geplaatst en als de koffiebessen blijven drijven, geeft dit aan dat de koffiebessen gebreken hebben. Rijpe en gezonde koffiebessen hebben een hogere dichtheid en zullen naar de bodem zinken. De defecte koffiebessen worden vervolgens gescheiden van de overige koffiebessen en gebruikt als biologische natuurlijke meststof. Zo brengt de natuur zichzelf in evenwicht om een stabiele en vruchtbare omgeving te ontwikkelen en te behouden!
Na het scheiden van de koffiebessen is de volgende stap het ‘strippen’ van de huid, de buitenste laag van de koffiebes, ook wel ‘Pericarp Exocarp’ genoemd, en het zoetige sappige vruchtvlees, genaamd ‘pulp Mesocarp’, onder de buitenschil, dat bestaat uit cellulose en suikers, met behulp van een pulper of pelwerktuig met een roterende cilinder. Het restafval kan vervolgens worden teruggebracht naar de bodem, waardoor de bodemvruchtbaarheid wordt verbeterd door het recyclen van waardevolle organische natuurlijke meststoffen zoals stikstof, fosfor en kalium, evenals andere micronutriënten die gunstig zijn voor de plantengroei en die de smaak en het aroma van de koffie bevorderen! Als de koffiebessen met een pulpermachine zijn gepeld, worden ze in een met water gevulde bak geplaatst. Dit proces is bedoeld om het kleverige zoetige honingslijm ‘Mucilage’ op te lossen dat onder de pulp zit en nog steeds aan de schil van de koffieboon vastzit. Daarna gaan de gereinigde koffiebonen naar de volgende onderdompelingsfase. Dit proces duurt meestal 12 tot 34 uur, afhankelijk van de vochtigheidsgraad en de omgevingstemperatuur. Het badwater wordt tijdens het onderdompelen één keer vervangen.
Nadat het onderdompelen is voltooid, is de volgende fase het drogen van de bonen en ze blootstellen aan zonlicht of warme lucht, een belangrijk onderdeel van het proces! Dit proces wordt uitgevoerd om het watergehalte in de koffiebonen terug te brengen tot een verhouding van 10 tot 12%. Eenmaal gedroogd worden de koffiebonen voorlopig opgeslagen om te rusten. In dit stadium worden de koffiebonen in de huller gedaan om de huid van het papierachtige perkament, ook wel bekend als ‘Hoornschil’, ‘Pergamino’ of ‘Endocarp’, los te maken en de groene koffiebonen te onthullen. Dit proces is populair bij koffieboeren omdat de kans op mislukking erg klein is. Koffiebonen die nat (gewassen) zijn bewerkt, geven meestal een puur brouwsel of een duidelijker smaakkarakter. Het natte proces ‘Fully washed’ wordt vaak gebruikt om koffiebonen met een puurder smaakkarakter en een sterker aroma te produceren. Het resulteert over het algemeen in een mildere body, een sterke afdronk en een hoge zuurgraad. Voor Robusta-koffie kan het natte proces ‘Fully washed’ helpen om een zachter en milder lichaam te bereiken. Deze methode wordt soms toegepast op Robusta-koffies om een lichter smaakprofiel te verkrijgen, ook wel bekend als ‘Smooth’ Robusta.
Nat gemalen (halfgewassen/nat gepeld)
Dit proces is eigenlijk bijna gelijk aan het natte proces dat we hierboven hebben beschreven. Bij de methodes met nat malen wordt niet te veel water gebruikt. Water wordt alleen gebruikt om de koffiebonen te laten weken en schoon te maken. Dit proces is een typisch naoogstproces in Indonesië, vooral in de gebieden van Noord-Sumatra en Toraja.
Bij de natte verwerkingsmethode worden de koffiebessen eerst machinaal ontdaan van hun schil. Vervolgens worden de bonen gedurende 1 tot 2 uur geweekt in water. Dit weken heeft als doel om de bonen schoon te maken en eventueel achtergebleven pulp te verwijderen. Na het weken worden de bonen uit het water gehaald en gedroogd. Tijdens het droogproces worden de bonen regelmatig gekeerd om een gelijkmatige droging te bevorderen.
Op Noord-Sumatra duurt het droogproces ongeveer 2 tot 3 dagen, totdat de huid van het perkament open is. Zodra de schil van het perkamentpapier ‘Endocarp’ open is, drogen de bonen sneller dan tijdens de voorgaande fase. Na het drogen wordt de perkamenten huid verwijderd, vergelijkbaar met het natte proces, door gebruik te maken van een koffiehullermachine. Daarna ondergaan de bonen een tweede droogproces totdat het vochtgehalte in de koffie 10 tot 12% bedraagt. Dit is een standaardrichtlijn die overal in de koffie-industrie wordt toegepast om overfermentatie en onaangename geuren en smaken te voorkomen.
Als de koffiebonen iets te droog zijn, is dat over het algemeen niet schadelijk. Bij de natte methode kan echter de geur van de grond waarop de bonen drogen een bittere smaak aan de koffie geven. Deze koffie heeft vaak een kruidig aroma en een krachtig profiel. Het is inderdaad interessant om te zien hoe verschillende verwerkingsmethoden, zoals de natte methode, invloed kunnen hebben op de smaak en eigenschappen van koffie. Andere veelvoorkomende verwerkingsmethoden zijn de droge methode (natuurlijk droogproces) en de semi-gewassen methode. Elke methode creëert unieke smaakprofielen en kan de koffie-ervaring aanzienlijk beïnvloeden.
Droogproces (Natuurlijk/Droog proces)
De eenvoudigste en meest organische methode om koffie te verwerken is het droogproces. Dit droogproces wordt vaak een natuurlijk proces genoemd, omdat naast het simpele feit dat de koffievrucht heel blijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het drogen van druiven tot rozijnen. Bovendien wordt er bij dit proces geen water gebruikt, in tegenstelling tot het natte proces of nat maalproces. Het droogproces wordt gedaan wanneer de koffiebessen worden geoogst, direct in de zon worden geplaatst om te drogen en langzaam maar zeker verschrompelen, verkleuren met de schil zonder het proces van ‘strippen’ en ‘wassen’.
Het droogproces van koffie is een belangrijke fase die van invloed kan zijn op de uiteindelijke smaak van de koffiebonen. Er zijn verschillende methoden om koffiebonen te drogen, en de keuze van de methode kan de smaak van de koffie beïnvloeden. Een van de methoden is het natuurlijke droogproces, ook wel bekend als de droge methode. Bij deze methode worden de koffiebessen na de oogst in hun geheel op grote bedden of patio’s uitgespreid om te drogen. Dit proces kan 5 tot 6 weken duren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.
Tijdens het drogen moeten de boeren de koffiebonen regelmatig keren om een gelijkmatige droging te bevorderen. Dit helpt om fermentatie en schimmelvorming te voorkomen. Het keren van de bonen zorgt ervoor dat ze gelijkmatig drogen en voorkomt dat ze aan elkaar blijven plakken. Daarnaast moeten boeren die gebruikmaken van de natuurlijke droogmethode extra voorzichtig zijn met betrekking tot weersinvloeden. Het vochtige klimaat in Indonesië kan de droogtijd beïnvloeden en het risico op schimmelvorming vergroten. Boeren moeten tijdens het droogproces alert zijn op gunstige weersomstandigheden, zoals regen, en indien nodig beschermde maatregelen nemen.
Het droogproces met natuurlijke methodes kan bijdragen aan een complexere smaak van de koffie. Tijdens het drogen kunnen de koffiebonen bepaalde reacties ondergaan die van invloed zijn op de smaakprofielen. De langzame droging kan bijvoorbeeld resulteren in fruitige. bloemige of andere complexe aroma’s in de koffie. Kortom, het vereist het drogen van koffiebonen met behulp van natuurlijke methodes, zorgvuldig toezicht en aandacht van de boeren. Het is een belangrijke stap in het proces om kwalitatief hoogwaardige koffie te verkrijgen met een uitgesproken smaakprofiel.
De verwerking van droge koffie is ook erg inconsequent om een zuivere kop koffie te produceren, zoet met een vrij intense smaak. Voor koffie met een droog proces zijn meer handen nodig dan voor een nat proces of nat gemalen proces. Zelfs de meest zorgvuldige “deskundige selecteurs’ van koffieplukkers zullen voor dit proces meestal groene/halfbruine koffiebessen plukken in plaats van rijpe “glanzende dieprode” bessen plukken. Als deze koffiebessen niet in een vroeg stadium van het droogproces worden gescheiden, worden de groene koffiebessen bruin en zijn ze moeilijk te onderscheiden van de rijpe koffiebessen. Het is nogal een uitdaging! Geen wonder dat veel koffieboeren deze natuurlijke of droge methode liever niet toepassen.
Voel de passie: Indonesische biologische koffie, geroemd en Wereldwijd Bekroond!
Ontdek meer in onze blog: Internationale erkenning en bekroning van Indonesische biologische koffiesoorten. Ontdek de rijke smaak en de prijswinnende tradities van Indonesiës koffiewereld!
Natuurlijk of met honingproces
Het honingproces werd voor het eerst ontdekt in Brazilië, bekend onder de naam Cereja Descascada, wat ‘geschilde kersen’ betekent.
Het honingproces is een methode voor het verwerken van koffiebonen die vergelijkbaar is met het natte proces, maar met een specifieke focus op het behouden van de zoete smaak van het sappige vruchtvlees dat aan de bonen kleeft. De koffiebessen worden eerst ontveld om de buitenste schil of Pericarp (Pericarp Exocarp) te verwijderen. Na het ontvellen blijft het zoetige sappige vruchtvlees op de pulp ‘Mesocarp’ van de koffiebessen achter. Dit vruchtvlees bevat suikers en andere smaakstoffen die de uiteindelijke smaak van de koffie kunnen beïnvloeden.
De bonen met het vruchtvlees worden vervolgens door een wasmachine geleid. Deze wasmachine gebruikt water om de pectine-laag of slijmlaag ‘Mucilage’ die aan de bonen kleeft te verwijderen. De pectine-laag is kleverig en heeft een zoete honingsmaak, vandaar de naam ‘honingproces’. Het verwijderen van de pectine-laag is belangrijk omdat deze laag anders zou fermenteren en de bonen zou beïnvloeden tijdens het droogproces.
In tegenstelling tot het natte proces, waarbij de bonen worden gefermenteerd om de pectine-laag te verwijderen, wordt bij het honingproces het volledige fermentatieproces overgeslagen. De pectine-laag wordt mechanisch verwijderd met behulp van de wasmachine, waardoor de bonen niet worden blootgesteld aan een langdurige fermentatie. Na het honingproces worden de bonen meestal gedroogd om het vochtgehalte te verminderen voordat ze worden verpakt en verhandeld. Het drogen kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals het drogen op patio’s in de zon of met behulp van droogmachines. Het honingproces resulteert vaak in koffie met een zoeter smaakprofiel, omdat een deel van de zoetheid van het vruchtvlees behouden blijft. De exacte smaakkenmerken kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de koffiesoort, de rijpheid van de bessen (donkerrood/paars) en de precisie van het verwerkingsproces.
Er zijn verschillende varianten van het honingproces, zoals het witte honingproces, het gele honingproces en het rode honingproces, die variëren in de hoeveelheid pulp die op de bonen blijft zitten tijdens het drogen. Bij het witte honingproces wordt bijvoorbeeld de meeste pulp verwijderd voordat de koffiebonen worden gedroogd, waardoor de bonen minder zoet en meer geaccentueerde smaken kunnen hebben. Bij het gele honingproces wordt een deel van de pulp verwijderd, wat resulteert in een iets zoetere smaak. Het rode honingproces houdt daarentegen meer pulp op de bonen, wat resulteert in een nog zoetere smaak en vaak een intenser aroma.
Het honingproces is arbeidsintensiever en tijdrovender dan andere verwerkingsmethoden, zoals het gewassen proces waarbij de bonen volledig worden gewassen voordat ze worden gedroogd. Het vergt zorgvuldige monitoring en beheersing van de droogtijd en omstandigheden om de gewenste smaakprofielen te bereiken. Het is een verwerkingsmethode die vakmanschap en aandacht vereist. De resulterende koffie van het honingproces kan een breder scala aan smaken en aroma’s hebben dan koffie die volgens andere methoden is verwerkt. Het kan zoete tonen hebben, variërend van subtiele fruitige en bloemige tonen tot intense karamel- en chocoladeachtige smaken. Het honingproces heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege de complexiteit en diversiteit aan smaken die het kan bieden voor liefhebbers van hoogwaardige biologische kwaliteitskoffie.
Semi-washed
In de Semi-gewassen methode, ook wel Semi-gewassen of pulped natural genoemd, wordt een verwerkingsmethode voor koffiebonen toegepast waarbij elementen van natte en droge methoden worden gecombineerd. Bij deze methode wordt de schil van de koffiebes verwijderd, net zoals bij de natte methode, maar in plaats van de pulp volledig te verwijderen, wordt deze naast de bonen gelaten om te drogen.
Bij de Semi-gewassen methode wordt de koffiebes eerst ontpulpt, waarbij de schil wordt afgepeld en de pulp wordt blootgesteld. Vervolgens worden de bonen samen met de pulp te drogen gelegd, waardoor de pulp nog steeds in contact blijft met de bonen tijdens het droogproces. Hierdoor kan de pulp zijn smaak en enige fermentatie-effecten aan de bonen afgeven, zij het minder direct dan bij de ongewassen (natte) koffie.
Het drogen van de bonen met de pulp eraan kan resulteren in een iets zoetere fruitige smaakprofiel dan bij volledig gewassen koffiebonen, maar minder uitgesproken dan bij de ongewassen bonen. Het proces van Semi-gewassen kan variëren, afhankelijk van de specifieke regio en producent, wat kan resulteren in verschillende nuances in smaak en aroma. Het gebruik van de Semi-gewassen methode is populair in bepaalde koffieproducerende landen, zoals Brazilië en enkele regio’s in Midden- en Zuid-Amerika. Het biedt een middenweg tussen de volledig gewassen en ongewassen methoden, waarbij de bonen enigszins worden beïnvloed door de pulp maar toch een schoner en helderder smaakprofiel behouden dan bij ongewassen koffiebonen.
Door het scheiden en recyclen van onze verpakkingen en koffiecapsules zetten we ons in voor een groenere toekomst. Ontdek de essentie van kwaliteit en draag bij aan de bescherming van onze prachtige koffieplantages.
Doorsnede van een koffiebes
Een koffiebes bestaat uit 6 verschillende lagen en onderdelen. Hieronder volgt een beschrijving van de verschillende delen van een koffiebes.
Buitenschil:
Dit is de buitenste laag van de koffiebes, ook wel de Pericarp Exocarp genoemd. Het is dun, glad en kan variëren in kleur, meestal rood of geel afhankelijk van de rijpheid van een koffiebes.
Pulp:
Onder de buitenschil bevindt zich een sappige laag, de pulp Mesocarp genaamd, die ook wel het vruchtvlees wordt genoemd. Dit vruchtvlees is zoet van smaak en kan een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van de uiteindelijke smaakprofielen van de koffie. Het vruchtvlees bestaat uit cellulose en suikers.
Mucilage:
Direct onder de pulp bevindt zich een kleverige, zoetige honingslijm, gelatineus materiaal dat Mucilage wordt genoemd. Het bestaat voornamelijk uit pectine en omhult de koffieboon. Mucilage draagt ook bij aan de zoetheid en smaak van de koffie.
Pergamino:
De koffieboon zelf wordt omgeven door een dunne laag genaamd Pergamino, ook wel zilverhuid, Hoornschil of Endocarp genoemd. Deze laag is papierachtig en perkamentachtig van structuur en blijft aan de boon zitten na het droogproces.
Zilvervlies:
Direct onder de Pergamino bevindt zich het zilvervlies of zilverhuid, Testa epidermis/kaf genoemd, dat een dunne huid is die de boon bedekt. Het zilvervlies bevat vezels en heeft een bruine kleur.
Koffieboon:
Het binnenste deel van de koffiebes bestaat uit de daadwerkelijke koffieboon. Meestal bevatten koffiebessen twee zaden die bonen Endosperm worden genoemd. Soms komt het voor dat er maar één boon in een bes zit, wat een zogenaamde peaberry-boon wordt genoemd.
Het is belangrijk op te merken dat de verschillende lagen en onderdelen van de koffiebes tijdens het verwerkingsproces worden verwijderd om uiteindelijk de koffieboon te verkrijgen die we kennen en gebruiken voor het zetten van koffie. Voorbeeld zijn te zien op onderstaande afbeelding.
Doorsnede van een koffiebes:
- Buiten schil (Pericarp Exocarp)
- Pulp (Mesocarp) “ zoetige vruchtvlees”
- Pectine laag (Mucilage) “Zoetachtige honing slijm”
- Perkamenthuid (Hoornschil) (Endocarp) “koffieboon” heeft een egale lichtbeige kleur, een natuurlijke bescherming van de pit of boon. 1 koffie kers heeft 2 bonen
- Zilver huid kleurige vliesje (Testa epidermis), dunne laag om de boon
- Boon (Endosperm)
Which one is your favorite?
Proces koffiebes
- Groene bessen
- Lichtgeel
- Licht orange
- Donkerrood
- Donkerrood/paars (glanzend dieprood, klaar en rijp!)